Paula-Hellberg_aistiesteeton-sisustaminen1.jpg
Paula-Hellberg_aistiesteeton-sisustaminen2.jpg
 

Aistiesteettömyys sisustuksessa

Aistiesteetön sisustus huomio tilan käyttäjän ja hänen tapansa toimia ja aistia ympäristöään. Hektinen arki on täynnä meitä eri tavoin kuormittavia ärsykkeitä. Vastapainoksi aivomme tarvitsevat lepoa. Aistiesteettömät ratkaisut ovat mukavia kaikille, mutta osalle meistä välttämättömiä.


 
 
 
Paula-Hellberg_aistiesteettomyys-sisustuksessa-Kohde3_9.JPG
 
 

Koti on paikka, jossa päivän päätteeksi on mukava rentoutua. Kodin tilojen suunnittelussa kiinnitetään huomiota mm. kodikkuuteen, toimivuuteen, yksilöiden tarpeisiin, rentoutumiseen, riittävään lepoon ja mielekkääseen tekemiseen.

Kodin suunnittelussa tärkeitä seikkoja ovat toimiva tilasuunnittelu ja tunnelma, joka luodaan oikein valituilla materiaaleilla, värimaailmalla, valaistuksella ja akustiikalla.

Kokonaisuuteen sopivat kalusteet, tekstiilit ja piensisustus nitovat yhteen miellyttävän, aisteja sopivasti ärsyttävän kokonaisuuden. Aistiesteettömän kodin ei tarvitse olla valkoinen tai tylsä.

Koteja on erilaisia. Esimerkiksi kodinomaisissa laitoksissa ja yhteisö-asumisyksiköissä on erityisen tärkeää huomioida yksilöiden tavat ja tarpeet. Aistiesteettömyyden näkökulma tulisi huomioida yhteisiä tiloja ja asukkaiden huoneita suunniteltaessa ja sisustettaessa.

 
 
 

Toimivat ja viihtyisät työympäristöt tukevat laaja-alaisemmin työntekijöiden työssä jaksamista.

Tekemällä muutoksia ympäristöihin, joissa vietämme paljon aikaa, vähennämme turhaa kuormitusta ja energiaa jää näin ollen muuhun. Olemme virkeämpiä ja jaksamme paremmin. 

Investoimalla työympäristöihin työnantaja panostaa työntekijöihinsä. Toimivat ja viihtyisät tilat lisäävät työmotivaatiota, työssäjaksamista sekä - viihtyvyyttä. Viihtyisät ärsykevapaat taukotilat antavat mahdollisuuden rentoutumiseen työpäivän aikana. Työpisteelle palatessa työskentely sujuu jälleen tehokkaammin. 

Erilaisia tilojen ja ympäristöjen mahdollistaminen työntekijöille lisää työn mielekkyyttä ja tehoa. Etätyön yleistyessä ei pidä unohtaa työympäristön merkitystä, oli työpiste sitten kotona tai toimistolla.

 
 
 
 
 
 
 

Minulla on ollut ilo olla mukana Satakunnan ammattikorkeakoulun tutkimusryhmien aistiesteettömyyttä edistävissä hankkeissa.

Aistiesteettömät asumisratkaisut- hankkeessa keskityimme etsimään aistiesteettömiä asumisratkaisuja erilaisiin kotiympäristöihin. Lue lisää hankkeesta täältä.