AISTIESTEETÖN YMPÄRISTÖ

 


Minkälaisia ovat aistiesteettömät, aisteille mukavat ja ystävälliset tilat? Mitä aistiesteettömän tilan luomisessa tulisi huomioida?


Ajattelen, että aistiesteetön tila on lopulta jopa aika huomaamaton. Tarkoitan tällä sitä, että suunnittelu on onnistunut tilassa, jossa ei erityisesti kiinnitä huomioita mihinkään epäkohtiin ja tunnelma tilassa on harmoninen ja miellyttävä. Herkimmänkään ei tarvitse käyttää voimavarojaan ympäristön aistimiseen tai kuormittua epämiellyttävistä aistimuksista. Aistiesteettömässä tilassa voi keskittyä olennaiseen, miksi tila on olemassa ja mikä on sen funktio.

Kuten jo aikaisemmin on tullut ilmi, aistimukset ihmisille ovat hyvinkin yksilöllistä. Mikä on toiselle kuormittavaa ei välttämättä kuormita toista. On kuitenkin löydettävissä yleisiä linjauksia, jotka tukevat aisteille miellyttävän ympäristön rakentamista.


Tilojen selkeys

Selkeät, tilojen toiminnallisuutta tukevat kokonaisuudet. Mihin tilaa käytetään, mitä tilassa tehdään - eri toiminnoille tulisi varata riittävästi tilaa ja rauhaa.


Äänimaailma

Tilan akustisilla ratkaisuilla on iso merkitys äänimaailmaan. Tilan akustiikkaan olisi hyvä päästä vaikuttamaan mahdollisimman varhain. Rakennus- tai remontointivaiheessa voidaan akustoivampia ratkaisuja huomioida kiinteämpiin ja rakenteellisiin osiin.

Markkinoilla on myös paljon erilaisia akustiikkaratkaisuja kalusteissa, tauluissa, tilanjakajissa ym. tuotteissa. Pehmeät tekstiilit auttavat myös tilojen äänimaailmaan.


Valaistus

Hyvä ja säädeltävä valaistus tukee aistiesteettömyyttä. Valaistuksen muunneltavuus on tärkeää eri toimintojen kannalta, toisinaan tarvitaan paljonkin valoa esimerkiksi työskentelyyn, toisinaan taas on mukava vähentää valon määrää ja käpertyä vaikka sohvan nurkkaan. Epäsuoralla valaistuksella saadaan luotua miellyttäviä tunnelmia.


Luontoyhteys

Luontoyhteys on meille ihmisille tärkeää. Luonnonmateriaalit sekä luonnosta poimittu harmonisempi värimaailma koetaan mielekkäämmiksi kuin esimerkiksi kovat ja kylmät metallit tai kirkkaat täyteläiset värit. Luontoelementtien yhdistäminen sisustukseen on myös keino tuoda rauhoittavaa luontoa sisätiloihin.


Hahmottaminen

Tilan hahmottamista tukee muun muassa ylöspäin vaaleneva väritys. Tilassa sopivissa määrin käytetyt ovaalit ja orgaaniset muodot mukailevat luonnollista silmän liikettämme. Opasteet ja tilojen selkeys auttaa myös hahmottamista ja helpottaa toimimista.


Palautuminen

Aistiesteettömässä ympäristössä on huomioitu mahdollisuus mielekkääseen tekemiseen muita häiritsemättä. Mielekäs tekeminen auttaa rentoutumaan ja palautumaan päivän kuormituksesta.


Toimiva tila

Aistiesteetön ympäristö kannustaa omatoimisuuteen ja tukee arjen toimivuutta. Muun muassa tavaroille nimetyt omat paikat ja huolella mietityt säilytysratkaisut helpottavat tilan toimivuutta.


Omannäköistä

Itselle tärkeiden asioiden huomioiminen, niiden linkittäminen ja tuominen ympäristöihimme luo kodikkaan ja viihtyisän tunnelman sekä lisää turvallisuudentunnetta.


Aistiesteettömyyttä tukevia muutoksia voi lähteä toteuttamaan pienin askelin, aina ei tarvita suuria remontti-tai sisustusbudjetteja. Pienilläkin muutoksilla voi olla tärkeitä vaikutuksia arjen sujuvuuteen ja hyvinvointiin.