Talo Haltiatar

Aistiesteetön kohde Porin Asuntomessuilla

- ASUNTOMESSUT 2018 -

 
Talo Haltiatar.jpeg
 

Yhteistyö Samkin aistiesteettömät asumisratkaisut –hankkeessa mahdollisti minulle upean tilaisuuden päästä suunnittelemaan Porin asuntomessuille kesällä 2018 valmistunutta Talo Haltiatarta


Talo Haltiatar oli mukana kotikohteena Aistiesteettömät asumisratkaisut-hankkeessa. Sisustussuunnittelun yhtenä lähtökohtana olivat aistit osana esteettömyyttä. Suunnittelu totetutettiin yhdessä Satakunnan ammattikorkeakoulussa toimin Esteettömyyden ja saavutettavuuden tutkimusryhmän kanssa.

“Talo Haltiatar on kuusihenkiselle perheelle suunniteltu kaksikerroksinen omakotikohde. Rouhikon perheen lapset olivat kotia suunniteltaessa 2–13-vuotiaita, joten vanhempien ja neljän eri ikäisen lapsen tarpeisiin vastaaminen aistiesteettömyyden näkökulmasta oli yksi hanketyön keskeinen tavoite. Kohde on myös neliöiltään varsin kompakti kokonaisuus, joten yksi tavoite oli suunnitella kohteesta aistiesteetön kokonaisuus kaikki neliöt hyödyntäen. Esimerkiksi lastenhuoneet ovat tarkoituksella melko pieniä ja osa huoneista on myös helposti yhdistettävissä, jotta talo on mahdollisimman helposti muokattavissa lasten kasvaessa ja perheen tilatarpeiden muuttuessa.

Aistiesteettömyys näkyy Talo Haltiattaren materiaaleissa, sisustuksessa ja värimaailmassa monin tavoin. Tavoitteena oli luoda kodista harmoninen ja maanläheinen kokonaisuus, jossa hyödynnetään luonnonmukaisia materiaaleja (puuta, kiveä, villaa ja pellavaa), maanläheisiä värejä ja muotoja, epäsuoraa valaistusta, akustisia ratkaisuja, hajusteettomia tuotteita sekä erilaisia tuntoaistimuksia tarjoavia materiaaleja ja aktiviteetteja. Aistiesteettömät ratkaisut toteutuvat kohteessa valaistus-, akustiikka- ja pintamateriaalivalinnoissa. Asia on huomioitu myös kalustevalinnoissa ja kalusteiden sijoittelussa aisteille ystävällisessä värimaailmailmassa. Valinnat yhdessä muodostavat harmonisen kokonaisuuden.”

Aslan A., Hannukainen H., Hellberg P., Ketala J., Stenroos L., Tupala R. & Teeri S.2019. Aistiesteettömien muutoskohteiden esittelyä. Teoksessa Hannukainen, H., Hellberg, P., Tupala, R. & Teeri, S. (toim.) 2019. Aistiesteettömät asumisratkaisut - koti, jossa on hyvä olla. Satakunnan ammattikorkeakoulun julkaisusarja.

Sisustussuunnittelijana oli mahtavaa päästä mukaan tällaiseen kokonaisvaltaiseen projektiin. Sain heitellä ideoita pintamateriaaleista, messujärjestelyistä ja kaikesta siltä väliltä. Yhteistyö perheen kanssa oli tiivistä, ja minut ja ideani otettiin avoimin mielin vastaan. Suunnitelmani lähtökohtana oli tehdä kodista asukkaidensa näköinen ja heille toimiva koti. Myös työ yhteistyökumppaneiden kanssa oli antoisaa ja mielenkiintoista.

Lue lisää aistiesteettömästä suunnittelusta.


”Ihanaa kun Paulalla on taitoa ja rohkeutta ehdottaa värejä ja muotoja, joita en olisi itse uskaltanut valita. Ja parasta on se, että ne kaikki toimivat täydellisesti yhdessä. Toteutus näyttää juuri siltä, miltä sen olisi aina pitänytkin näyttää.”

- Asuntomessukohteen ja rakentajaperheen äiti Nina

 

”Yhteistyössä Paulan kanssa parasta on hänen kykynsä kuunnella asiakkaan tarpeita myös rivien välistä. Hän pystyy loihtimaan esille juuri sellaisen suunnitelman mitä olen aina halunnut, mutta en ole pystynyt sanoiksi pukemaan.”

- Asuntomessukohteen ja rakentajaperheen äiti Nina

 

Kuvia

 
 

Talo Haltiattaren kuvat on ottanut Pia Taimi Visuals

 
 
 

Dekon messukohde

Messublogin teksteihin pääset näistä linkeistä:

 
 


Talo Haltiatar projektissa mukana myös Schneider electric. Lue heidän tiedote messukohteesta alla olevasta linkistä.