AISTIESTEETÖN SUUNNITTELU

 

Luomalla aistiesteettömiä ympäristöjä tuemme yksilön palautumista sekä voimavarojen käytön ohjautumista hyvinvoinnin kannalta oleellisiin toimintoihin.

Esteettömyydellä tarkoitetaan ihmisten erilaisuuden huomioimista ympäristön suunnittelussa ja rakentamisessa. Esteettömien ympäristöjen tulee olla käyttäjilleen miellyttäviä ja helppokäyttöisiä. Esteettömyydestä puhuttaessa tulisi muistaa huomioida myös aistit osana sen perusperiaatteita.

Aistiesteettömyys yhdistää luonnollisesti esteettömyyden ja aistit. Tarkoituksena on suunnitella ja luoda tiloja, joissa aisteja kuormittavat negatiiviset ärsykkeet on minimoitu ja tilalle on tuotu mielekkäitä, hyvinvointia tukevia ja etenkin psyykkistä palautumista edistäviä ratkaisuja, jotka auttavat meitä jaksamaan paremmin.

Erilaiset aistiesteettömät ympäristöt

Suunnittelukohteet ja niitä käyttävät henkilöt määrittävät, missä määrin erilaiset tarpeet huomioidaan ja minkälaisia ratkaisuja tarvitaan. Siinä missä julkisten ympäristöjen, kuten työpaikkojen, koulujen, päiväkotien, odotusaulojen, kauppojen jne., tulee soveltua laaja-alaisemmin erilaisten käyttäjien tarpeisiin, kotiympäristöjä suunniteltaessa voidaan taas eri tavalla huomioida asukkaiden yksilöllisiä tapoja ja tarpeita.

Yhdenvertaista suunnittelua

On tärkeää, että ympäristöjämme suunnittelevilla ja rakentavilla ihmisillä on tietoa erilaisista tarpeista ja ratkaisumalleista, jotta yhdenvertaiset osallistumisen mahdollisuudet voidaan saavuttaa. Tarkoituksenmukaisilla ja toimivilla ratkaisuilla voidaan yllättävänkin merkittävästi vaikuttaa joidenkin tilankäyttäjien elämänlaatuun. Valintoja ja ratkaisuja joudutaan joka tapauksessa tekemään, miksi emme valitsisi hyvinvointia tukevia ratkaisuja.

Lue lisää täältä.